De risico’s van een Brexit zouden niet te overzien zijn, vinden tegenstanders. Maar hoe zit het met de voorstanders? Waarom voeren die campagne terwijl ze hoog en droog in Zuid-Frankrijk wonen?

De Europese regeringsleiders komen donderdag en vrijdag bijeen voor een top over immigratie en de Britse wensen voor meer eigen bevoegdheden. Het zal een ultieme test worden voor de Britse premier David Cameron, die voor EU-lidmaatschap is, maar wel meer zelf wil beslissen. Als er een deal komt, is een Brexit-referendum niet afgewend, maar zal de zittende premier campagne voeren voor zijn land binnen de unie.

Genoeg prominente Britten hebben zich al uitgesproken voor een vertrek uit de EU. Maar drie van hen doen dat terwijl ze opmerkelijk genoeg in Zuid-Frankrijk of Gibraltar wonen, schrijft Bloomberg.

‘Het grondige Frankrijk’

Oud-minister van Energie en later Financiën Nigel Lawson spant de kroon. Hij mag graag tijd doorbrengen in zijn huis in Armagnac, een oude regio in het zuiden van Frankrijk dat hij ‘het grondige Frankrijk’ noemt. En dat terwijl hij de voorzitter is van het Vote Leave-initiatief, dat buiten de EU een nieuw vrijhandelsverdrag wil sluiten en voorkomen ‘dat we wekelijks 340 miljoen pond (437 miljoen euro) overmaken aan Brussel’, schrijft de beweging op haar site.

Twee betrokkenen bij Leave.EU hebben ook ‘banden’ buiten het Verenigd Koninkrijk. De Schotse perschef Brian Monteith woont deels in Edinburgh en Zuidwest-Frankrijk, volgens Bloomberg. De co-voorzitter van zijn beweging heeft een aantal van zijn bedrijven in Gibraltar gestald. De staatsstaat aan het zuidpuntje van Spanje zou als Brits grondgebied overigens de EU mede verlaten als het tot een Brexit komt.

'Bizarre situatie'

Woordvoerders van de Britse politici wuiven de vragen weg. Maar professor Steve Fielding van Nottingham University zegt: "Het is een bizarre situatie en wellicht op dit moment nog zonder gevaar omdat de campagne nog niet is begonnen. Maar als deze mensen een vooraanstaande rol blijven spelen, zullen ze in de problemen komen want het zal moeilijk zin om de rest van Groot-Brittannië te overtuigen van een zeer populistische zaak."

Een voorstander om de Britten bij Brussel te houden, James McGrory van Stronger In, ziet een kans voor zijn eigen campagne: "Het is eenvoudiger om Groot-Brittannië te bekritiseren vanuit een landhuis in Frankrijk dan om een specifiek handelsmodel voor te stellen voor als we de EU zouden verlaten.

Nadelige gevolgen van eurozone

Cameron wil onder meer voorkomen dat niet-eurolanden nadelige effecten ondervinden van besluiten van de eurozone. Ook wil hij het voor andere EU-burgers moeilijker maken om een beroep te doen op het Britse socialezekerheidssysteem. Daarnaast wil hij minder Brusselse dictaten en regels.

De onderhandelingen moeten 'juridisch bindende en onomkeerbare' teksten opleveren. Een 'crisiscentrum vol juristen' staat dan ook klaar om de leiders te assisteren.

"Garanties dat er een deal komt, zijn er nog niet'', stelde EU-president Donald Tusk nog aan de vooravond van de top. Hij riep de leiders dan ook op 'constructief' te zijn. Tusk streeft er na deze week een deal te sluiten.

Alle afspraken gaan overigens pas in als de Britten uiteindelijk voor het lidmaatschap stemmen. En ook dan pas zal het proces beginnen om Europese wetten aan te passen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl